Mariaberg


Het laatste nieuws over Mariaberg lees je hier. Vanwege de vele buitenlandse studenten en expats in onze wijk is het nieuws ook beschikbaar in het Engels. The latest news about Mariaberg can be found here. Due to the high number of foreign students and expats residing in our neighborhood, most news is also presented in English.

Column: gezonde keuzes in Mariaberg: de strijd tegen ongezonde voeding | 24-09-2023

Mariaberg, een prachtige en veelzijdige wijk, maar helaas gaat onze wijk ook gebukt onder een uitdaging die veel arme(re) wijken in Nederland treft: ongezonde eetgewoonten.

Het eerste obstakel dat veel bewoners van Mariaberg tegenkomen bij het nastreven van gezonde eetgewoonten is een beperkt inkomen. Inkomensongelijkheid speelt een grote rol in het vermogen van mensen om gezond voedsel te kopen. Vaak zijn gezonde opties duurder dan ongezonde alternatieven, waardoor mensen beperkt worden in hun keuzes. Verse groenten en fruit, magere eiwitten en volkoren granen kunnen snel duurder zijn dan bewerkte voedingsmiddelen.

Een andere belangrijke reden waarom mensen in Mariaberg minder vaak gezond eten, heeft te maken met een overvloed aan fastfoodrestaurants die vaak goedkopere, maar ongezonde opties aanbieden. Mensen die weinig tijd en middelen hebben, kiezen vaak voor wat het snelst en gemakkelijkst beschikbaar is, zelfs als dat betekent dat ze concessies moeten doen aan hun gezondheid. Hetzelfde geldt voor kant en klare maaltijden uit de supermarkt. Want wist je: volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau zijn je gezondheid en BMI (body mass index) bepalend voor in welke sociale klasse je valt (publicatie 07-03-2023),

Voorlichting is een belangrijk aspect van gezonde eetgewoonten, maar komt al snel heel betuttelend over. Bovendien weten mensen vaak dat ze verkeerd bezig zijn. Toch hebben sommige bewoners misschien niet de kennis of middelen om gezonde maaltijden te bereiden. Dit gebrek aan kennis kan leiden tot het vasthouden aan wat ze kennen - meestal bewerkte en calorierijke voedingsmiddelen.

De sociale invloed en gemeenschapsdruk spelen ook een rol in de eetgewoonten van mensen in Mariaberg. Als iemand omringd is door familieleden, vrienden of buren die elke avond naar de frituur rennen of eten laten thuisbezorgen, kan dit het moeilijk maken om gezondere gewoonten aan te nemen. Er is een culturele component die vaak een voorkeur heeft voor traditionele, maar minder gezonde gerechten.

Hoewel de uitdagingen groot zijn, al was het maar vanwege oplopende zorgkosten, zijn er enkele oplossingen die kunnen helpen de situatie in Mariaberg en soortgelijke wijken te verbeteren.

Een effectieve manier om de toegang tot gezond voedsel te vergroten, is door volkstuintjes en gemeenschapstuinen in de wijk te bevorderen. Deze bieden bewoners de mogelijkheid om hun eigen groenten en fruit te telen, waardoor ze toegang hebben tot verse en gezonde producten tegen lagere kosten. Begeleiding en voorlichting kunnen ook worden aangeboden om mensen te helpen bij het succesvol kweken van hun gewassen in hun eigen achtertuin of een gemeenschappelijke tuin.

Het buurthuis in Mariaberg kan dienen als een centrum voor voorlichting. Hier kunnen kookcursussen worden georganiseerd waarin gezonde, gemakkelijke en betaalbare maaltijden worden bereid. Deze cursussen kunnen mensen leren hoe ze smakelijke en voedzame gerechten kunnen maken met beperkte middelen. Recepten kunnen worden aangepast aan de beschikbare ingrediënten en het budget van de deelnemers.

Lokale ondernemers kunnen een positieve rol spelen in de strijd tegen ongezonde eetgewoonten in Mariaberg. Samenwerking met lokale boerenmarkten en producenten kan de beschikbaarheid van verse producten in de wijk vergroten. Bovendien kunnen gezamenlijke initiatieven worden gestart om gezonde maaltijden tegen betaalbare prijzen aan te bieden bij lokale restaurants en voedselwinkels.

Een omgeving waarin mensen elkaar aanmoedigen om gezondere keuzes te maken, is essentieel. Dit kan worden bereikt door bewustwordingscampagnes, kookclubs en gezamenlijke maaltijden in de wijk. Het delen van succesverhalen en het aanmoedigen van elkaar om gezondere gewoonten aan te nemen, kan een positieve invloed hebben op de eetgewoonten van de bewoners. Concrete resultaten die mensen kunnen delen zijn het kwijtraken van kilo’s, aandoeningen zoals diabetes beter onder controle hebben en een algemene verbetering van de gezondheid oftewel 'beter in je vel zitten'.

Een waardevolle troef die niet over het hoofd mag worden gezien in de inspanningen om gezondere eetgewoonten in Mariaberg te bevorderen, zijn inwoners met een migratieachtergrond, (buitenlandse) studenten en expats die zich in de wijk vestigen. Deze diverse groep mensen brengt vaak een schat aan culinaire kennis en ervaring met zich mee uit hun (oorspronkelijke) thuislanden. Door culturele uitwisselingen en samenwerkingsverbanden met lokale gemeenschapsinitiatieven kunnen zij bijdragen aan een breder scala aan gezonde eetopties. Het organiseren van internationale kookworkshops en het delen van gezonde recepten uit verschillende culturen kan niet alleen de voedingsvariatie vergroten, maar ook de sociale cohesie versterken en de acceptatie van gezonde eetgewoonten bevorderen. Dit multiculturele perspectief kan Mariaberg verrijken en een smakelijke en gezonde dimensie toevoegen aan het streven naar een gezondere wijk.

Het is duidelijk dat er complexe en diepgaande redenen zijn waarom mensen in Mariaberg minder vaak gezond eten. Toch zijn er hoopvolle oplossingen die kunnen helpen de situatie te verbeteren, zoals volkstuintjes, kookcursussen in het buurthuis, samenwerkingsverbanden met lokale ondernemers en het opbouwen van een ondersteunende gemeenschap.

Het is van groot belang dat (lokale)beleidsmakers en buurtbewoners samenwerken om deze oplossingen te implementeren en de gezondheid en welzijn van de bewoners van Mariaberg te verbeteren. Door gezonde eetgewoonten toegankelijker te maken en gemeenschapsbetrokkenheid te bevorderen, kunnen we een positieve verandering teweegbrengen en een gezondere toekomst voor Mariaberg mogelijk maken.

Dat betekent in de praktijk vooral: drempelverlagend werken. Géén eigen bijdrage voor een cursus gezond koken of toegang tot een volkstuintje. Ga deur aan deur om mensen uit te nodigen om mee te doen. Bewustwording is een langzaam proces. Maar de investering betaalt zich ruimschoots terug voor de Nederlandse maatschappij. Naar elkaar kijken helpt niet: welk overheidsorgaan trekt als eerste de beurs, wie neemt het voortouw en wie durft ongebaande wegen te bewandelen?

Sjaar

Sja'ar betekent poort in het Hebreeuws. Sjaar wil met haar columns voortaan wekelijks een brug slaan tussen de alledaagse realiteit en het effect ervan op de bewoners van Mariaberg. Want over Mariaberg schrijven is net ietsje anders dan er wonen, werken en leven.

Verkiezingstijd: vergeten inwoners| 21-09-2023

Op 22 november 2023 trekt Nederland (hopelijk) massaal naar de stembussen voor de vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer. Het politieke speelveld is opgewonden, de campagnes hebben hun hoogtepunt bereikt nog niet bereikt en de beloftes van politici vullen de lucht als kleurrijke ballonnen. Maar te midden van deze opwinding is er een bittere waarheid die sommigen liever over het hoofd zien: de vergeten wijken, de verwaarloosde buurten, en de mensen die al te lang wachten op echte verandering.

Mariaberg is slechts een van de vele voorbeelden van zo'n gemeenschap in Nederland. Het lijkt wel alsof politici zich deze wijken en hun inwoners alleen herinneren wanneer er verkiezingen in aantocht zijn. Tijdens die korte periode, en soms zelfs net voordat de stembussen opengaan, worden deze vergeten wijken het toneel van vurige beloftes en welgemeende knikjes van politici die vechten om hun stemmen.

Maar zoals altijd na de verkiezingen, verdwijnen deze politici uit het straatbeeld, samen met hun beloftes en goede bedoelingen. De armoede blijft, de achterstanden blijven bestaan, en de mensen in Mariaberg en vergelijkbare buurten blijven wachten op hulp die nooit lijkt te komen. Het is een trieste cyclus die zich keer op keer herhaalt, als een slecht geschreven toneelstuk waarvan de acteurs na elke voorstelling gewoon naar huis gaan en hun rollen vergeten. Ja, in de wijk is fysiek het nodige veranderd. Maar daarmee is het merendeel aan problemen nog niet opgelost.

Wat we nodig hebben zijn politici die bereid zijn om met hun spreekwoordelijke laarzen in de modder te staan, niet alleen in verkiezingstijd, maar gedurende hun hele ambtstermijn. Politici die niet op zoek zijn naar een politieke carrière, maar echt gemotiveerd zijn om het verschil te maken voor mensen in nood. Het is hoog tijd voor een politieke cultuurverandering waarbij verwaarloosde wijken en gemeenschappen niet langer aan hun lot worden overgelaten zodra de verkiezingsrook is opgetrokken.

Waarom Mariaberg? Waarom deze ene wijk in Maastricht als symbool voor een groter probleem? Omdat het verhaal van Mariaberg een spiegel is van wat er in heel Nederland gebeurt. Het is een wijk met een rijke geschiedenis, maar ook met veel uitdagingen. Er zijn hier talloze mensen die dagelijks worstelen met werkloosheid, armoede, en gebrek aan toekomstvisie. Ja zoals het modewoord in Den Haag nu luidt: een gebrek aan bestaanszekerheid. En toch lijken deze problemen slechts tijdelijk van belang te zijn voor politici.

In de aanloop naar de verkiezingen zie je politici met hun maatpakken en glimlachende gezichten door de straten van aandachtswijken wandelen. Ze schudden handen, nemen selfies met lokale bewoners, en beloven gouden bergen. Ze beloven meer banen, betere huisvesting, en een beter leven voor iedereen. Maar na de verkiezingen verdwijnen ze als geesten in de nacht, en de beloftes vervagen als mist in de ochtendzon.

Dit fenomeen is niet beperkt tot Mariaberg. Het is een patroon dat zich herhaalt in zulke buurten door het hele land. Politici lijken te denken dat ze met een paar bezoeken en wat mooie woorden de problemen kunnen oplossen. Maar echte verandering vergt meer dan dat. Het vergt toewijding, consistentie, en vooral, het vergt luisteren naar de mensen die dagelijks met deze problemen te maken hebben.

Wat we nodig hebben zijn politici die niet bang zijn om hun handen vuil te maken, niet alleen voor de camera's, maar ook achter de schermen. Politici die niet alleen praten over de problemen, maar die actief werken aan oplossingen. Politici die de tijd nemen om de gemeenschap te begrijpen, om te leren van de mensen die hier wonen, en om hun behoeften serieus te nemen. Inwoners uit Mariaberg zijn geen statistieken maar mensen met dezelfde behoeften als ieder ander.

Dit betekent niet dat politici hun hele leven in deze wijken moeten doorbrengen, maar het betekent wel dat ze er moeten zijn, niet alleen als het stemtijd is, maar gedurende hun hele ambtstermijn. Het betekent dat ze de gemeenschap moeten betrekken bij het politieke proces, dat ze open moeten staan voor kritiek en feedback, en dat ze verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun beloftes.

Een van de grootste problemen is dat politici vaak verstrikt raken in partijpolitiek en carrière-ambities. Ze zijn zo gefocust op het klimmen van de politieke ladder dat ze de echte behoeften van de mensen uit het oog verliezen. Ze willen in de schijnwerpers staan, indruk maken op hun partijleiders, en misschien zelfs dromen van een ministerschap of een andere prestigieuze positie. En in dat streven naar persoonlijke glorie worden de vergeten wijken slechts een tijdelijk podium voor hun politieke ambities.

Het is begrijpelijk dat politici ambities hebben en dat ze streven naar vooruitgang in hun carrière. Maar het mag niet ten koste gaan van de mensen die ze vertegenwoordigen. Het is tijd dat we politici herinneren aan hun ware roeping: om de belangen van het volk te dienen, om op te komen voor degenen die geen stem hebben, en om echte verandering te brengen in de levens van mensen die het het hardst nodig hebben.

Een van de manieren waarop politici kunnen laten zien dat ze echt betrokken zijn bij verwaarloosde wijken is door laagdrempelig bereikbaar te zijn. Dit betekent niet alleen dat ze beschikbaar zijn voor persconferenties en grote evenementen, maar dat ze ook actief deelnemen aan lokale bijeenkomsten en gesprekken. Het betekent dat ze openstaan voor hun achterban. Openstaan voor veranderingen die het verschil kunnen maken. Dat gaat niet lukken vanuit Den Haag vanaf een papieren tijger.

Sjaar

Sja'ar betekent poort in het Hebreeuws. Sjaar wil met haar columns voortaan wekelijks een brug slaan tussen de alledaagse realiteit en het effect ervan op de bewoners van Mariaberg. Want over Mariaberg schrijven is net ietsje anders dan er wonen, werken en leven.

Column: de stille helden van Mariaberg | 19-09-2023

Je zou het misschien niet zeggen maar de herfst nadert langzaam maar zeker. Nog even en de bomen in de Mariaberg beginnen hun bladeren te verliezen. De straten in de verschillende deelbuurten zijn weldra bedekt met een kleed van rood en geel, en de avonden worden geleidelijk aan wat koeler. Maar terwijl velen van ons  straks de truien en sjaals uit de kast halen, is er een groep mensen in Mariaberg die met een zware last op hun schouders de komende winter tegemoet zien.

Deze inwoners van Mariaberg zijn stille helden. Ze klagen niet, ze laten hun zorgen niet luidkeels horen, maar ze lijden in stilte. De energieprijzen zijn de afgelopen tijd omhooggeschoten als een raket en dat heeft een scherpe impact gehad op deze gemeenschap. Zelfs nu ze wat gedaald zijn liggen de prijzen hoger dan ooit. Voor velen onder hen was afgelopen winter een zware beproeving, waarbij ze de thermostaat op een bibberend minimum moesten houden om de kosten te drukken. Stoken werd een luxe die buiten hun bereik lag. Want niet iedereen had recht op compensatie. En in 2024... dan stijgt de energiebelasting op gas opnieuw met 11 cent per verbruikte kuub.

Begrijp me goed, deze mensen zijn geen klagers. Ze hebben geleerd om te leven met weinig en om het beste te maken van wat ze hebben. Ze zijn als de stille helden in een verhaal dat zelden wordt verteld. Maar het is hoog tijd dat we hun verhaal delen, want in de stille hoeken van Mariaberg vinden we degenen die het zwaarst worden getroffen door de stijgende kosten van het dagelijkse levensonderhoud.

Het meest opvallende is dat velen van hen in aanmerking komen voor aanvullende hulp, zoals de voedselbank. Toch aarzelen ze om deze hulp te aanvaarden. Schroom weerhoudt hen ervan om de hand die wordt uitgestoken te grijpen. Ze willen niet als 'hulpbehoevend' worden bestempeld. Ze willen niet dat anderen medelijden met hen hebben. Ze willen niet leunen op de maatschappij. Maar laten we duidelijk zijn, deze mensen zijn geen last. Ze zijn deel van onze gemeenschap en ze hebben recht op dezelfde kansen en hulpbronnen als ieder ander die de weg naar hulp wel weet te vinden. Sommigen onder ons zijn daar bijzonder bedreven in geraakt.

Het is een paradox dat juist deze mensen, die het meest behoefte hebben aan hulp, vaak geen gebruik maken van bestaande regelingen voor minima. Hier ligt een uitdaging voor ons als gemeenschap. Laten we ervoor zorgen dat ze weten dat er geen schaamte is in het vragen om hulp wanneer het nodig is. Laten we ervoor zorgen dat ze zich gesteund en gehoord voelen.

Dus, laten we deze herfst en komende winter extra opletten op onze buren in Mariaberg. Laten we onze ogen openen voor de stille helden die in stilte lijden. De mensen waar je het niet van denkt. Laten we een helpende hand uitsteken, zonder oordeel, zonder schaamte. Samen kunnen we ervoor zorgen dat niemand in onze gemeenschap in de kou hoeft te zitten, zowel letterlijk als figuurlijk.

Laten we Mariaberg niet alleen een warme wijk noemen vanwege de zonnige dagen, maar laten we ervoor zorgen dat het ook een warme wijk is tijdens de koudste maanden van het jaar. Samen kunnen we een verschil maken en de stille helden van Mariaberg laten weten dat ze er niet alleen voor staan. Dat is waar onze wijk altijd bekend om stond.

Sjaar

Sja'ar betekent poort in het Hebreeuws. Sjaar wil met haar columns voortaan wekelijks een brug slaan tussen de alledaagse realiteit en het effect ervan op de bewoners van Mariaberg. Want over Mariaberg schrijven is net ietsje anders dan er wonen, werken en leven.